Magin vaknar

swedenJag har en hemlighet som jag vill berätta för er. Jag älskar häxor. Nämner du en bok, film eller TV-serie som har med häxor att göra är chansen stor att jag har redan sett den, eller att den står på min lista. Därför då jag fick veta att det fanns en serie med böcker som handlar om tonåriga häxor i en liten svensk stad mitt ute i ingenstans, så var jag nästan tvungen till att läsa dem. Och se filmen. Böckerna heter Cirkeln, Eld och Nyckeln (tillsammans kända som Engelsforstrilogin) och skrivades av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, och om du tänker läsa dem nån gång, så rekommenderar jag att du inte läser vidare, för det kommer säkert att finnas spoilers.

cirkeln746ftHistorien äger rum i en stad som heter Engelsfors, och fokuserar på sju tonåriga häxor: Vanessa Dahl, Minoo Falk Karimi, Ida Holmström, Elias Malmgren, Rebecka Mohlin, Anna-Karin Nieminen och Linnéa Wallin. De går i samma klass på Engelsfors gymnasium, men det blir snart uppenbart att de inte kan misstas för vänner. Historien berättas från olika perspektiv, och vi börjar med Elias, som har börjat höra saker som ingen annan kan – en röst som till slut övertyger honom att begå självmord i toaletterna på skolan. Han hittas av hans bästa vän, Linnéa, och Minoo.

Då kommer den blodröda månens natt, och alla sex kvarvarande häxor tvingas till att gå till ett ställe mitt i skogen som alla andra Engelsforsbor verkar glömt bort. Kärrgruvan blir ett säkert ställe för tjejerna, och det är här de får veta att de är häxor. De har alla börjat utveckla sina krafter, som tillsvarar ett element. Det finns sex element – vatten, eld, jord, luft, metall och trä. Vanessa är en lufthäxa, som ger henne kraften till att bli osynlig. Ida är en metallhäxa, som ger henne kraften till att vara en medium för de döda att kommunicera genom. Elias var trähäxa, som gav honom kraften till att ändra hans utseende. Rebecka är eldhäxa, och kan flytta föremål med ren tankekraft. Anna-Karin är jordhäxa, som kan kontrollera andra människor. Linnéa Wallin är vattenhäxa, som betyder att hon kan läsa andras tankar. Minoo har ingen element, men det blir en hel grej av det – hon har ingen naturlig elementmagi, som betyder att hon är den starkaste häxa någonsin… men det kommer mycket senare. De får veta att de är De Utvalda, men det förväntades bara en utvald, och det är deras uppgift att stoppa världens undergång genom att hitta den som är välsignad av demonerna, deras starkaste fiende. Det visar sig att det är Max Rosenqvist, en lärare som Minoo är kär i. Vi har ju alla varit där.

engelsfors
Symboler för varje element: eld, jord, luft, vatten, metall, trä.

Det blir ännu bättre i de andra två böckerna, när vi får träffa ännu fler häxor (och jag måste erkänna att jag är lite sur att det aldrig blev en film av de andra två böcker, för jag vill jättegärna se hur Viktor Ehrenskiöld skulle se ut) och få lite mer information om all politik inför Rådet, en mystisk organisation som agerar som en regering för alla häxorna över hela världen, med regler de måste följa och allvarliga straff för de som inte gör det. Strandberg och Bergmark Elfgren bygger upp en hel värld, som J. K. Rowling med Harry Potter, som man vill bara utforska och lära om allt möjligt. Därför är det så synd att det finns bara tre böcker. Förmodligen är det dags att börja skriva fanfiction.

Om jag ska vara helt ärligt, så tyckte jag inte att handlingen själv var den bästa delen av denna boken. Det var förhållanden mellan karaktärerna, hur de reagerade till allting som de var tvungna att göra och till varandra, som jag tyckte var mest intressant. Det betyder inte att handlingen inte var bra, för det var det verkligen, den tar bara andraplatsen bakom tjejerna själva. All gymnasie- och tonårspolitik som jag hade glömt, och till och med jag som gick i skolan i England kunde relatera till dem. Jag tycker det är bra att man kommer i kontakt med sin inre tonårsflicka då och då. Helt ärligt, det är svårt att tänka på en annan bokserie som jag har läst sen Harry Potter som jag har tyckt så mycket om. Jag skulle rekommendera att alla som jag som älskar häxor och det övernaturliga ska läsa dem.

Men vad tycker du? Har du läst dessa böcker? Vad tyckte du? Vilket element tror du att du hade haft, om du var en häxa? Har du plats i hjärtat för en häxa efter Willow från Buffy? Det är kanske dags att du öppnar dig upp till att bli förhäxad igen. Hur som helst, det är alltid skönt att höra från er. Och vi ses nästa gång. Tack för att ni läste!

– J.

Den utvalda bilden för detta inlägget hittades på Sara Bergmark Elfgrens Tumblr.

One thought on “Magin vaknar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s